Marriët Haverkamp

Filmmaker

Troostfilm

"Een TROOSTfilm als tastbare, troostrijke ode aan het leven"

Een TROOSTfilm als tastbare, troostrijke ode aan het leven

Ik maak persoonlijke afscheidsportretten. Verhalen verbinden je met het leven. Juist op momenten van afscheid. Juist in een periode van rouw. Ik leg jouw verhaal vast. In een persoonlijk filmdocument met dierbare herinneringen, rake sfeerbeelden, een laatste boodschap, mooie anekdotes of bemoedigende woorden. Als terugblik op het verleden en doorkijkje naar de toekomst.

Een persoonlijke blik op afscheid
Een Troostfilm is een tastbare, troostrijke ode aan het leven. Er is ruimte voor alles wat voorbijkomt: verdriet, rouw, plezier, blijdschap, kracht, schoonheid. In persoonlijke verhalen en herinneringen wordt de dood gezien, erkend en meegenomen in het leven.

Een Troostfilm is licht van toon, maar schuwt emoties niet. Er is ruimte voor alles wat voorbijkomt: verdriet, rouw, plezier, blijdschap, kracht, moed, schoonheid. Dat helpt met elkaar in gesprek te gaan over het leven – over wat is geweest en wat wordt gemist, over wat is en wat komen gaat. De dood wordt gezien, erkend en meegenomen in het leven. Een Troostfilm kan gemaakt worden in elke fase van het afscheid.

De basis van mijn werk is persoonlijke betrokkenheid – mensen het gevoel geven dat ze gehoord en gezien worden. Door contact te maken, zorg ik dat mensen zich snel comfortabel voelen voor de camera. Vaak zijn ze verrast hoe gemakkelijk het gaat en hoe plezierig het is om hun verhaal te vertellen. In de montage ga ik nauwkeurig op zoek naar de essentie van dat verhaal. Ik kijk voortdurend door de ogen van de mensen voor wie ik de film maak.”

Persoonlijke verhalen en herinneringen komen tot leven in een interview
Een levensportret is voor iedereen van alle leeftijden. Wellicht kijk je terug op een mooi leven en wil je dat leven op film delen. Vaak ook willen kinderen het verhaal van hun ouders laten vastleggen, nu dat nog kan. Maar het kan ook zijn dat je weet dat jouw leven vroegtijdig beëindigd. Ook dan kan een levensportret een mooie tastbare herinnering zijn.

‘Een goed verhaal, gezien door de juiste mensen kan de wereld veranderen’
Een persoonlijke film vraagt een persoonlijke aanpak. We maken een afspraak om kennis te maken en spreken alle wensen en mogelijkheden door. Wat wil je met de film bereiken? Hoe lang mag de film duren? Is er fotomateriaal beschikbaar? Wil je specifieke plaatsen bezoeken of mensen aan het woord laten? Wat is er mogelijk binnen jouw budget? In overleg bepalen we de inhoud van de film. Daarna ga ik aan de slag. Achter de camera reageer ik op wat er voor de lens gebeurt. Ik werk dichtbij en op gevoel. Ik stel mijn gasten op hun gemak, zodat ze ongedwongen hun verhaal vertellen. In de montage ga ik op zoek naar de essentie van die verhalen. Ik selecteer beelden, voeg titels en muziek toe en maak zo een gelaagde film waarin verschillende thema’s elkaar afwisselen. Als het even kan, kom ik de film persoonlijk brengen. Je ontvangt ‘m op een usb-stick in een mooi doosje. Om voor altijd te bewaren en heel vaak samen te bekijken.

Troostfilm

Marriët Haverkamp

Amsterdam

0647316902

Volg mij ook op:

Deel dit via: