Malva Blom

Kunstenaar

Gedenkfoto s t i l l e v e n d

"Een fotografisch stilleven van persoonlijke bezittingen als eerbetoon aan iemands leven en nalatenschap"

Gedenkfoto s t i l l e v e n d, een teder tableau van herinneringen.

Een met liefde en respect samengesteld fotografisch stilleven van persoonlijke bezittingen als eerbetoon aan iemands leven en nalatenschap. Elk item vertelt een verhaal en herinnert aan specifieke momenten in het leven van de overleden persoon. Een geleefde geschiedenis die ons herinnert aan iemands passies, voorkeuren en de liefdevolle momenten die werden gedeeld.
Door deze voorwerpen zorgvuldig te rangschikken en belichten, ontstaat een intiem portret dat niet alleen een fysieke aanwezigheid weergeeft, maar ook de geest en persoonlijkheid van de overledene weerspiegelt.

Ik werk met een zwarte achtergrond omdat hierdoor de voorwerpen alle aandacht krijgen. Gebruik makend van natuurlijke licht krijgt het beeld iets mystieks. Afgedrukt op mat fotopapier voelt de donkere achtergrond als fluweel en wordt je als het ware in de voorstelling gezogen, waardoor het voelt alsof diegene weer bij je is.
Om juist dat gevoel weer te geven is het voor mij belangrijk om via de verhalen en herinneringen van de nabestaanden, de overleden persoon alsnog te leren kennen. Daarom kom ik graag eerst langs om te luisteren naar wie de overledene was en waar hij of zij van hield. En waarom juist de geselecteerde voorwerpen zo aan diegene doen denken.

Alleen al het nadenken over wat er bij je opkomt als je aan diegene denkt kan momenten van zachtheid brengen tijdens de rouwperiode. Aan welke momenten denk je met vertedering? Wat was zo typerend aan die persoon? Waarvan krijg je een glimlach op je gezicht?

Iemand vertelde mij dat haar schoonvader zo van fietsen hield. Een fiets is te groot om op een stilleven vast te leggen. Ik stelde het zadel voor, dat hem tijdens al zijn fietstochten gedragen had.

Ik heb ervaren dat het vooral de dingen zijn die de persoon heeft aangeraakt, die de verbindende herinneringen losmaken.

De leegte is niet te vullen, maar deze kunst vult de kamer met liefde en herinneringen voor degene die zo dierbaar was en maakt het gemis een beetje draaglijker. Wat voor een willekeurig persoon ‘gewoon’ een mooi kunstwerk is, heeft voor nabestaanden een betekenisvolle lading.

Als jij denkt dat Gedenkfoto s t i l l e v e n d het gemis van jouw dierbare wat draaglijker kan maken, of heb je een vraag, neem dan vrijblijvend contact met me op. Zachte groet, Malva.

Gedenkfoto s t i l l e v e n d

Malva Blom

Amsterdam

06 4010 9157

Volg mij ook op:

Deel dit via: