Jaqueline Dersjant

Levens- en afscheidsfotograaf

"Wanneer je weet dat je afscheid moet nemen is liefde heel duidelijk voelbaar."

Niemand vergeet foto’s te maken van een bruiloft. Het zou mooi zijn als er ook over nagedacht wordt bij (naderend) afscheid.

Als documentair levensfotograaf leg ik sinds 2016 ook het afscheid vast. Herinneringsreportages voor mensen die afscheid gaan nemen van het leven en hun nabestaanden. Wanneer je weet dat je afscheid moet nemen is liefde heel duidelijk voelbaar. Zelf heb ik ervaren dat de periode van afscheid van mijn moeder een heel zware maar ook heel mooie periode is geweest. Daardoor weet ik hoe fijn het is om een tastbare herinnering te kunnen koesteren. En dat is waarom ik mij vol liefde inzet als afscheidsfotograaf. Ook kinderen die jong iemand verliezen hebben zo ook een fijn boek om telkens naar te kijken en te laten zien. Zeker als ze een mooie rol bij de uitvaart hebben gehad.

Laatste levensfase, alzheimer, uitvaart, huis
Er zijn zoveel momenten waarop mensen afscheid nemen van belangrijke dingen en momenten in hun leven. Van een huis dat te groot of te klein wordt. Van een ouderlijk huis dat verkocht moet worden. Van de herinnering als iemand alzheimer heeft. Van het leven als het duidelijk wordt dat het einde eraan komt. Of tijdens een uitvaart als iemand is overleden.

Ik leg, als dat er nog is, het dagelijks leven vast. In de laatste levensfase of in een huis voordat het verlaten wordt. Door het dagelijkse leven vast te leggen kun je later altijd nog teruggaan, foto’s brengen de herinneringen tot leven.

Maatwerk
Hoe ik te werk ga ligt heel erg aan het moment waarop ik word ingeschakeld. Voor het vastleggen van een laatste levensfase, het maken van een boek voor later voor iemand met alzheimer of het vastleggen van het dagelijkse leven in een huis wordt vaak gekozen voor een abonnementsvorm of een 24-uurs reportage van een hele dag uit het leven.

Jaqueline Dersjant

0654711552

Volg mij ook op:

Deel dit via: