Irene van der Meulen

Irene van der Meulen

Ritueelbegeleider - Uitvaartspreker

Ritueelbegeleiding Irene van der Meulen

"Met liefde afscheid nemen"

Ritueelbegeleiding
Een uitvaart organiseren is nogal wat. Er komt veel op je af. En je wilt het zo graag goed doen, voor hem of haar en voor jezelf. Als ritueelbegeleider help ik je om een persoonlijke afscheidsceremonie te maken. Met de juiste woorden, muziek en/of rituelen. Als je op een goede manier afscheid kunt nemen, creëer je een waardevolle en troostende herinnering.

Luisteren
Ik kom in de dagen na het overlijden op bezoek om de uitvaartceremonie voor te bereiden. Ik luister naar het levensverhaal van jullie dierbare, naar jullie herinneringen aan hem of haar. En ik vraag jullie naar jullie wensen en ideeën over het afscheid. Samen geven we invulling aan de ceremonie.

Mijn rol is afhankelijk van jullie eigen bijdrage. Als er veel ‘input’ is van de nabestaanden, kan ik alles in goede banen leiden en er een mooi geheel van maken waarin de verschillende onderdelen met elkaar verbonden zijn.

Soms willen of kunnen nabestaanden niet zelf schrijven of spreken. Dan kan ik bijv. een levensverhaal schrijven, we kunnen samen een gedicht of mooie tekst uitkiezen waarbij ik een korte overweging houd, ik kan een gebed of ander (religieus) ritueel vormgeven. En nog zoveel meer! Het is altijd maatwerk, ik heb geen ‘standaard’ programma.
Samen met jullie werk ik aan een afscheid dat recht doet aan de overledene én troost biedt aan wie achterblijven.

Kracht
Ik ben goed in schrijven en spreken. Het schrijven van een levensverhaal, het woorden geven aan gevoelens en gedachten is mijn kracht. Naast mijn teksten voor afscheidsceremonies schrijf ik ook regelmatig op verzoek: gedichten, teksten, speeches, brieven voor een belangrijk moment in iemands leven. Met woorden weet ik de kern te vatten, het liefst in eenvoudige, pakkende taal.

Ik ben behalve ritueelbegeleider ook theoloog. Regelmatig ga ik voor in afscheidsceremonies waarin geloof (protestants/rooms-katholiek) aan de orde komt, in bijv. een bijbeltekst, gebed of zegen.

Het gaat mij uiteindelijk om de verbinding: als ik mij verbind met de nabestaanden – met welke levensvisie dan ook – kan ik in elke afscheidsplechtigheid met liefde voorgaan.

Ritueelbegeleiding Irene van der Meulen

Irene van der Meulen

Houten

0616762142

Volg mij ook op:

Deel dit via: