Dick van den Berg

Filmmaker

FamDoc

"FamilieDocumentaire: De film van je leven!"

Vanaf jonge leeftijd is filmen mijn passie. Inmiddels maak ik ruim twintig jaar op professionele basis bedrijfsfilms, productpromo’s, animaties, documentaires en familiedocumentaires/levensportretten.

Levend document
Het idee voor de familiedocumentaires komt voort uit het werk dat ik voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort heb gedaan. Daarvoor nam ik meer dan 100 interviews met oud-gevangenen af. Mede door de vertrouwensband die ik met deze mensen kreeg, kwamen er veel verhalen en herinneringen los. Ik kwam er meer en meer achter dat een dergelijk levend document waarde zou kunnen hebben voor iedereen. Op een zeer persoonlijke en integere manier leg ik op beeld kostbare herinneringen vast voor toekomstige generaties.

Het échte verhaal
Herinneringen aan onze naasten glippen ons vaak als zand door de vingers. En dat terwijl we die zo graag liefdevol zouden vasthouden. Een FamilieDocumentaire portretteert iemands leven in alle facetten, waarbij de focus op het eigen – en vooral het échte – verhaal ligt. Er kan van alles voorbij komen: jeugd, schooltijd, kattenkwaad, diensttijd, vakanties, bruiloft, verhuizingen, (klein)kinderen, sport of werk. Bijzondere gebeurtenissen en belevenissen waar we allemaal geen genoeg van krijgen. Waar een boek over geschreven zou kunnen worden, maar door het te filmen maak ik het beeldend!

Doelgroep
Een FamilieDocumentaire is er voor iedereen. Echtparen die een huwelijksjubileum vieren, mensen die een mijlpaal hebben bereikt of in de herfst van hun leven de behoefte voelen op hun leven te reflecteren, maar ook mensen – jong of oud – die hun leven aan het afronden zijn. Niet zelden maak ik op verzoek van (klein)kinderen een FamilieDocumentaire over de (groot)ouders.

Praktische info
Bij een FamilieDocumentaire film ik iemand zoals die is: in zijn/haar volle of kwetsbare kracht. Zie het zo: we hebben een leuk gesprek en ‘toevallig’ heb ik daarbij mijn camera meegenomen. Het grote verschil is dat zo’n gefilmd gesprek goed is voorbereid. Zo hebben we eerst een kennismakingsgesprek en inspireer ik degene die gefilmd wordt met een uitgebreide lijst van mogelijke onderwerpen.

FamDoc

Dick van den Berg

Sliedrecht

0624760658

Volg mij ook op:

Deel dit via: